Posted in Att fotografera bröllop

Att förbereda i god tid

Att förbereda i god tid Posted on 10th februari 2019

Redan flera månader innan bröllopet kan det vara klokt att träffa brudparet och prata om hur många bilder de vill ha, hur dessa ska levereras samt om man som fotograf ska få ersättning innan bröllopet. När detta möte är klart ska ingen känna att det finns frågor eller liknande oklarheter. Det är också bra att prata om vilka önskemål brudparet har. En erfaren fotograf skriver också ett avtal som är bindande både för brudparet och fotografen. Här kan det också vara klokt att ha med sig några inspirationsbilder. Man kan visa brudparet dessa och förklara hur man som fotograf tänker sig fotografering av porträtt.

Någon månad innan bröllopet är det bra att göra upp en tidslinje med brudparet om de har programmet klart. I denna tidslinje ska det framgå vilka platser som ska vara med, vilken miljö paret vill fotograferas i och vilka bilder de ser som viktigast. Det är också bra att få tillgång till vigselprogrammet för att se vad som sker och när. På så sätt kan man, när kyrkan besöks, planera in var man ska stå, när man ska stå där med mera. När kyrkan besöks är det också klokt att prata med prästen som ska viga paret. Denne kan berätta om särskilt intressanta händelser, och om platser där det är olämpligt att fotografera från.

En tid innan bröllopet är det också bra att tala med brudparet om eventuella reservplaner. Om det är planerat att man ska ta bilder utomhus, vad gör man om det regnar? Som fotograf kan det vara bra att ha en del tips att komma med. Ett hotell, en lada, eller kanske att ta alla bilder i kyrkan kan fungera.

Det är också bra att ha med en lista över bilder som man vill ta under dagen. På denna kan man pricka av när man fotat en sak. På så sätt missar man inget. Dessa listor kan man skriva själv eller ladda ner från internet.

Förbered någon vecka eller ett par dagar innan

Som fotograf bör man se till att väskan är packad senast dagen innan bröllopet. Då ska alla batterier vara laddade, kamerans ljud ska vara avstängd, inställningarna klara och minneskorten formaterade. Det är också smart att göra i ordning en liten matsäck, ett vitt paraply som skyddar mot regn och sol. Ett regnskydd till kameran ska alltid vara med. En plastpåse och ett par gummiband brukar fungera bra till detta.

magnetism