Posted in Att fotografera hästar

Att fotografera vid event

Att fotografera vid event Posted on 6th maj 2019

En av de största festligheterna som verkligen sätter prov på en fotograf är en vigsel följt av själva festen efteråt. Klarar man av det, klarar man av att använda kameran på vilket event som helst. Kanske har du någon gång noterat hur en bröllopsfotograf arbetar eller varit med om att anlita en sådan. Många brudpar har inte vanan av att vara i fokus för en kamera under så pass lång tid. Det underlättar om man personligen känner brudparet. Man ska heller inte regissera för komplicerat utan ta bilderna så naturligt som möjligt. Flera månader innan den stora dagen ska man noga gått igenom vad paret önskar sig för typ av bilder och eventuella vinklar kan vara bra att på på förhand rekognosera på plats.

Synas inte märkas

En bra fotograf kan synas i periferin men ska inte ”stå ut” och ta uppmärksamheten från huvudpersonerna och själva festen. Det är både glädje och allvar som många gånger ska skildras ibland i samma bild. Svårigheten med ett sådant här event, när det kommer till fotografering, är att det både kombinerar inom- och utomhusbilder, samt panoramabilder och detaljer. Bröllopstårtan är också ett centralt objekt som kräver lite extra planering. Besöker man sajten dintarta.se upptäcker man hur många varianter av tårtor det finns. Det är även viktigt att ha rätt utrustning för att fotografera vid ett bröllop och även vara förbered för regn.

Sportevent

Att få bra bilder vid olika sportevent är också något som kräver en del kunskap både om kameran och rent allmänt om hur man bäst planerar. Mycket av utmaningen kommer ligga i att få med all ”fart och fläkt” och det kräver att det är tillräckligt bra med ljus och att man tar fotografierna från bra positioner. Ett teleobjektiv kommer vara till stor användning och tillåta att man kommer tillräckligt nära exempelvis en fotbollsspelare mitt ute på fotbollsplanen. Ett 200 mm teleobjektiv räcker för amatören men ett stativ är att föredra då de större linserna åker på kameran. I nästan all sport är rörelse en central del och utmaningen för fotografen är att undvika suddiga bilder när det går undan framför kameran. Exempelvis när en fotbollsspelare just ska sparka till en boll, eller löparen som sträcker upp armarna på mållinjen. Vid de flesta sportevent förekommer även publik och det kan vara minst lika intressant att dokumentera de färgglada fansen som vad som händer ute på en spelplan. När man fotograferar ett maraton eller cykellopp kan man med fördel ställa sig i en kurva, för att fånga de aktiva rakt framifrån och få en helt annan fartkänsla i bilderna. Vid sportevent är det hård konkurrens om de bästa platserna så det gäller att vara ute i god tid.

magnetism