Posted in Att fotografera hästar

Fotografera utställning eller dressyr

Fotografera utställning eller dressyr Posted on 7th maj 2018

När man ska fotografera dressyr har man ofta inte lika många positioner att välja mellan som när det gäller hoppning eller liknande. Om tävlingen sker utomhus kan man bara stå på banans två långsidor, och sker tävlingen inomhus är man som fotograf förpassad till läktaren och då kommer alla bilder att bli tagna lite snett uppifrån. När det gäller dressyr är det mestadels vinklar man kan arbeta med, och dessutom är det viktigt att fånga hästen i det rätta steget. Hästen ska se bra ut oavsett om den går i skritt, galopp, piaff, passage eller om den gör en skänkelvikning.

Att fotografera på utställning

Även när det gäller utställningar inom ridsport är vinklarna mycket viktiga för att man ska få bra bilder. De flesta fotografer fotograferar från samma vinklar men det kan vara klokt att söka sig bort från dessa och få helt unika bilder av en häst. Om hästen visas i trav tas ofta bilderna från sidan, och det är fint, men som fotograf kan det vara lönsamt att också ta en eller annan bild framifrån. Som hästägare blir 10 likadana bilder inte intressanta, utan man vill ha unika bilder som verkligen fångar hästens utstrålning.

Ofta är bakgrunden det allra viktigaste när det gäller utställningar. Hästägarna visar upp sina hästar i de gångarter som är bäst för dem och man vill att de unika dragen ska komma fram. Hästägaren vill att alla ska se just dennes häst. En bild där saker i bakgrunden tar all uppmärksamhet är alltså inget en hästägare är särskilt intresserad av utan denne lockas mer av en bild där bakgrunden är helt ren eller närmast fri från störande element.

magnetism