Posted in Att fotografera hästar

Lek med kompositionen

Lek med kompositionen Posted on 5th oktober 2020

Bildkomposition är en viktig del av fotograferandet då placeringen av dina objekt gör enorm skillnad. Eftersom allt skapande har med subjektivitet och kreativitet att göra är det svårt att tala om rätt och fel, men det finns faktiskt vissa grundregler för att bilden ska bli bättre. Ett vanligt misstag är till exempel att placera objektet i bildens mitt, särskilt om bakgrunden är av intresse.

Ett av de mest klassiska sätten att komponera en bild är genom något som kallas gyllene snittet som går ut på den så kallade tredjedelsregeln. Enkelt förklarat innebär regeln att du placerar den eller det du fotar i bildens tredje del horisontalt och vertikalt. Det ger ordentligt utrymme åt både din modell och bakgrunden och passar fantastiskt bra om du vill få med mycket i bilden, exempelvis ett landskap eller ett rum.

Komplettera med rätt ram

När du sedan ska pryda väggarna med posters och bilder är det viktigt att du dels placerar dem rätt, dels skaffar ramar som kompletterar dem väl. Du kan antingen välja neutrala ramar, vars funktion framförallt är att hålla bilderna på plats och ge ett snyggt och prydligt intryck, eller göra dem till en slags fortsättning på motivet. Har du tagit ett foto på en person som sitter naturligt inramad i ett rött fönster kan du skaffa en röd ram för en kul effekt. En enorm landskapsbild kan bli ännu stiligare om du fångar upp en av färgerna i den och väljer en ram i den kulören. Har du ett mycket minimalistiskt motiv kan en tjock ram ge ett annorlunda intryck och förhöja känslan av avskalning och enkelhet i bilden.

Tänk utanför boxen

För en mer personlig och överraskande effekt är det alltid roligt att leka med placering och vinklar, till exempel genom att fota hunden underifrån eller beskära ett porträtt så att bara halva ansiktet syns. Många vill få med så mycket som möjligt i ett foto, men genom att istället fokusera på en viss detalj kan du ofta få ett spännande resultat.

magnetism