Posted in Att fotografera hästar

Att välja väska till sin kamera

Att välja väska till sin kamera Posted on 13th april 2019

Vilken typ av kameraväska ska du välja, och vad ska du egentligen ha med dig? För den vanliga hobbyfotografen som väljer en väska till sin kompakt- eller systemkamera, räcker det att hålla sig till de stora märkena som Nikon, Canon eller exempelvis Sony. De erbjuder ofta allroundväskor i budgetklassen, som kommer att räcka för det antalet objektiv och prylar du vill och bör ha med dig, utan att vara allför klumpiga.

Vikten är betydande

När du ger dig iväg för att fotografera är det naturligtvis viktigt att ha så lite vikt som möjligt att släpa omkring på. Samtidigt vill du ha tillgång till så mycket som möjligt av din utrustning. Välj därför en kameraväska med möjligheten att ändra om inne i väskan. Ofta sitter det mjuka delar med kardborrefästen, som gör att du enkelt själv kan möblera om inne i väskan. Hör du till dem som trots vikten vill ha med dig så mycket som möjligt, är det en kameraväska av ryggsäcksmodell du ska ha. Dessa kameraryggsäckar sväljer det mesta, men är kanske lite väl stora för den som bara använder en kompaktkamera. Fotograferar du i svår terräng (t.ex naturfotografering) vill du ha båda händerna fria, när du tar dig över en svår passage. De flesta ryggsäckar innehåller även en möjlighet att fästa sitt stativ.

Väl hemma i din fotostudio kan du sedan tömma ryggsäcken och var noga med att vädra ryggsäcken för att förhindra att fukt och smuts stannar kvar. Det är bra om din fotostudio har ordentligt med utrymme, och söker du större lokalmöjligheter i Stockholm kan Kontorshotell Östermalm vara ett bra och prisvärt alternativ.

Den mindre axelväskan

Vill du snabbt kunna få fram kameran och kanske nöjer dig med det objektiv som redan sitter på kamerahuset, så välj en axelväska. En del vill helt enkelt inte ha på sig en ryggsäck, utan tycker det ser mer stilfullt ut med en enklare axelväska. Är man på resande fot och fotograferar kan det vara skönt att slippa ha något på ryggen och man kan ha bättre uppsikt över sin dyra kamera om man snabbt kan hålla den med handen i stora folkmassor. Många stölder av kameror sker tyvärr i storstäder med mycket folk.

Stil eller hur funkis?

När du väljer din väska är det tills sist valet mellan hur viktigt det är hur den ser ut och känns att bära som ska ställas mot vad du vill få ut av den. Fotograferar du mest i stan eller rör du dig oftare i naturen och under regniga väderförhållanden? Vill du vara lättklädd och kunna ha allt i en och samma väska, eller har du hellre saker och utrustning på olika ställen (i jackfickorna, resväskan, bilen etc.) och en lättare kameraväska? Valet är såklart ditt, men det är aldrig fel att tänka efter innan man köper.

magnetism