Posted in Att fotografera hästar

Axelrem till kameran

Axelrem till kameran Posted on 20th maj 2019

Valet av axelrem till sin kamera är förmodligen något som kommer långt ned på listan hos många hobbyfotografer. Men för att förbättra ergonomin och upplevelsen när man fotograferar är det faktiskt viktigt att ha en bra axelrem till sin kamera. Det är många gånger en rätt stor tyngd man ska gå runt flera timmar och hålla nära till hands. De mjukare remmarna hjälper till att fördela tyngden bättre och ligger bättre mot nacke och hals, medan helt ergonomiskt utformade axelremmar följer kroppsformen män mer exakt och lyfter känslan än mer.

Flera funktioner

En axelrem kan ha flera funktioner än att bara hålla kameran. En del modeller erbjuder utrymme i axelplattan för USB-minen eller pennor och det kan vara smart om man har visitkort eller använder reklampennor med eget tryck exempelvis sin egen logotype, som man vill dela ut. Fästen för stativgängan kan även vara en fördel att ha monterad på axelremmen för att snabbt få åtkomst till stativetdå en plötsligt bild finns att ta. Att ha kameran lätt tillgänglig kan hjälpa till att ta mer spännande bilder och inte missa ögonblicket.

Nylon

Remmar i nylon med en stor tygplatta i soft-foam är att föredra då de ligger skönt mot axeln. Många remmar har en extrarem som man kan dra åt under armhålan som avgör hur mycket kameran kan svänga om du har den på sidan och exakt i vilket läge kameran ska hållas hängande.

Vissa remmar är även anpassade för att passa kvinnor mer om man känner att man har det behovet och överlag ska en kamerarem ligga bra över bröstpartiet för att inte vara obalanserad. Man ska även kolla upp vad maxbelastningen är för remmen så att det ligger i linje med hur mycket kameran väger. Det kan även ge en indikation på hur pass stor kameraremmen är avsedd för.

Remmar som har snabbfästen är praktiska då man snabbt kan öppna och stänga dem i fästet till kameran, men de är samtidigt lite farliga, då de i teorin skulle kunna öppnas av misstag, med en fallande kamera till följd, vilket oftast inte slutar bra. Man vill gärna också ha möjligheten att kunna justera längden på remmen och det är inte möjligt på alla modeller.

Snygg design

Något som blivit populärt är handgjorda remmar i exempelvis skinn eller konstgjort skinn. Även mer unika remmar med andra färger än de traditionella svarta och gråa, kan man få tag på. Innovativa remmar med 3-punktsremmar är också ett bra alternativ och kan anpassas mellan handleds-, hals, eller axelrem med ett tryck på en knapp. Just behovet av mångsidighet syn i de nya typerna av axelremmar och tillverkarna försöker förutom en djärvare design hitta fler smarta lösningar för hur kameran kan hänga med oss då vi är ute på fotouppdrag.

magnetism