Posted in Att fotografera hästar

En bild säger mer än 1000 ord

En bild säger mer än 1000 ord Posted on 14th juni 2019

Idag kan i princip vem som helst kalla sig ”fotograf” även om det är långt ifrån alla som kan leverera proffsiga bilder. Nivån på kamerorna i våra mobiltelefoner har ökat markant och sociala medier som Instagram har gjort det lätt att sprida personliga bilder. Idag är det ett sätt att kommunicera att ta en bild och posta den, ibland helt utan ord. Vi är vana vid bildflöden och just bilder är ett av de snabbaste sätten att förmedla en känsla.

I framtiden

Det är förstås omöjligt att säga hur vi kommer att använda bilder i framtiden. Förmodligen kommer vi få tillgång till fler möjligheter så som mer virtuella bilder. Det kan handla om att vi med hjälp av smarta glasögon, kan få uppleva bilderna antingen med mer 3D effekt, eller helt enkelt kunna ”gå in i dem” virtuellt. Teknologin finns redan även om detta ännu inte är använt på bred front i samhället.

Ögats betydelse

Hur man än vrider och vänder på det, är det ändå ögat bakom kameran som avgör vad bilden ska förmedla. En riktigt duktig fotograf är svår att ersätta, hur avancerad teknologin än blir. Många företag vänder sig till tjänster som bemanning Stockholm för att få tillgång till duktiga personer på bildhantering, när behoven finns. Företag generellt har insett vikten av att satsa på bilder och ha visuellt snygga presentationer i alla sammanhang. Men är det mänskliga ögat helt oersättligt? Med utveckligen av artificiell intelligens på full gång, är det inte långsökt att tro, att snart kan vi lämna över ännu mer till datorerna. Exakt hur långt det kommer ta oss går inte att säga. Kommer en dator att själv kunna bestämma vad som är en känsloladdad bild, eller vad som utgör ett bra porträtt?

Smarta funktioner

Mjukvaran i våra smarta telefoner och datorer blir allt mer smart när det gäller att kategorisera våra bilder. När vi använder våra kameror kan förprogrammerade val avgöra när någon ler, eller säkerställa att alla ansikten ryms i bildrutan och trycka av bilden åt oss. I bildredigerarna använder de flesta redan färdiga filter som låter bilderna komma fram och ge det där lilla extra som framhåller känslan i dem. I framtiden kommer det säkerligen även vara möjligt att ändra fokus i efterhand, så att det i princip är oviktigt vart det låg då bilden togs. Kanske ett slags fokus-reglage man kan dra i och ändra fokus från grässtrået i förgrunden, till trädstammen i bakgrunden med perfekt bibehållen fokus. Alla smarta funktioner gör att vi helt och hållet kan fokusera på vad vi vill förmedla med bilderna vi skapar och överlåta det tekniska till datorerna. Något som är säkert är att det välkända uttrycket ”en bild säger mer än 1000 ord” helt säkert kommer att fungera även i framtiden.

magnetism