Posted in Att fotografera hästar

Hitta sin egen stil

Hitta sin egen stil Posted on 8th juni 2019

Alla som fotograferar som hobby kommer förr eller senare hitta en personlig stil eller ett eget konstnärligt uttryck. I början fotograferar man förmodligen på ett likartat sätt som de bilder man själv beundrar och inspireras av. Alltefter bilderna blir fler och fler och erfarenheten ökat, brukar ett vänster träda fram, och ofta märker man inte ens av att man börjat fotografera på ett visst sätt.

En blandning av olika källor

Genom att kopiera fotografer vars bilder man uppskattar lär man sig hantverket och ofta blir ens egen personliga stil en sammanstrålning av många olika källor. Ofta är det både omedvetna och medvetna val som långsamt ”gräver” fram denna stil och det som man kan sen som sin egen kreativitet. Ibland kan man dock ”fastna” och det känns som att man som fotograf hamnat i ett visst fack eller helt enkelt inte utvecklas som man vill, men då kan man ta till några knep för att hitta inspirationen igen.

Begränsning för att hitta frihet

En del fotografer ”binder ena armen bakom ryggen” och begränsar sig för att hitta ny inspiration. Man kan bestämma sig för att enbart fotografera ett visst föremål, eller en viss tidpunkt på dagen/natten, eller fotografera enbart med mobilkameran en viss tid. Man kan som en variant också prova att byta tema i sitt fotograferande. Den som fotograferar mycket färgrika bilder, kan pröva att gå över i enbart svartvit bilder, den som mestadels fotograferar landskap kan fotografera porträtt under en bestämd tid, för att lossa kreativa knutar.

Byt musik och omgivning

Lyssnar man alltid på en viss musik medan man sitter vid datorn och arbetar med bildbehandlingsprogrammet kan det vara idé att byta till något annat, mer oväntat. Eller flytta arbetsbord bort från/ fram till ett fönster. Även att ända arbetsstolen man sitter i kan göra att man upplever en variation i sitt arbete med bilderna, vilket kan förnya hela arbetsprocessen. Lyssnar man på musik kan man försöka ”illustrera” musiken medan man fotograferar eller arbetar med bilderna, och försöka hitta nya känslostämningar. Man kan även börja rama in sina bilder hos exempelvis bgafotobutik.se för att ge dem nytt liv.

Att härma är att lära

Sitter man fast i sitt skapande kan det hjälpa att härma någon man tycker om, och försöka återskapa helt, eller delvis, bilderna man uppskattar mest. Det kan kännas poänglöst i början men ofta får det fart på den egna kreativiteten och tar bort pressen att skapa något ur ingenting vilket kan kännas som en slags ”bildkramp”.

Ta en pause

Den som arbetat under en lång tid och producerat mängder av bilder kan må bra av att ta en kortare eller längre pauser från datorn och kameran. Att få lite distans till arbetet kan göra underverk för det kreativa flödet och pytsar in ny energi i bilderna. På samma sätt kan en serie bilder kännas trötta och oengagerade om en fotograf stretat på för länge i samma hjulspår, och den enda medicinen är egentligen att göra något annat under en tid för att sedan gå tillbaka till

bilderna med ett fräscht huvud.

magnetism