Posted in Utrustning för fotografen

Fotografens budget

Fotografens budget Posted on 19th december 2018

Fotografi idag kan kosta i princip hur lite eller hur mycket som helst, och det är helt upp till en själv hur mycket man vill lägga på denna konstform. Kanske man bara är intresserad av att lite flyktigt lägga upp fina bilder i sociala media eller planerar att bli proffs med allt det som det innebär? Porträtt, grupper, fester, djur och natur är bara några av de många motiven man kan fota och ju mer man ägnar sig åt ett visst tema desto mer tid och finanser kommer man att vilja lägga på det. Så hur skall man planera sin fotografiska ekonomi och var kan och bör man investera sina surt förvärvade slantar?

Anpassa efter din plånbok

De goda nyheterna är att det finns tillräckligt mycket bra och billig utrustning idag för att man ska kunna få ut mycket av sitt fotande. Svunna är de dagar då man var tvungen att lägga ner enorma summor på kameror, stativ, objekt och mörkrum! Men för att man ska kunna planera sin fotobudget gäller det att se över hur det personliga ekonomiska läget ser ut. Har man ett antal uteliggande lån kan det vara en mycket god idé att ta itu med dem först, till exempel genom att samla lån under ett tak och på så sätt kunna beta av dem enklare och mer förmånligt, och till och med kunna spara lite vid sidan av.

Oavsett om du har några hundralappar eller flera tusen är det viktigaste av allt att skaffa sig en kamera med möjligheter att byta ut objektiven på. De flesta fotografer är överens om att kamerans ”kropp” är mindre viktig än dess många objektiv, och om det är något man bör lägga pengar på är det just dessa. Vill man fota på avstånd behöver man ett bra teleobjektiv och om man gillar att fota mindre utrymmen kan en så kallad Fish Eye lins passa alldeles utmärkt. Man kan till och med hitta

bra gadgets till mobilen om man tycker att det räcker med telefonkameran.

Gå på fotokurs

Oavsett anledningen till att du vill syssla med foto kan det också vara bra att lägga några slantar på en bra fotokurs, antingen online eller i det verkliga livet. Även om du redan kan en del, kan en bra fotolärare ger dig bra tips på hur du kan förbättra ditt fotograferande ytterligare, liksom att förklara kamerans mer tekniska aspekter. Det finns också mycket bra böcker och tidningar om foto som du kan hitta både i boklådor och på bibliotek.

Bildbehandling

Några kronor bör man också lägga på bildbehandlingen, det vill säga den efterbehandling man ger sina foton när man väl har laddat upp dem på datorn. Det finns appar och program för alla budgetar och bland de viktigaste funktioner man bör hålla utkik efter är att man skall kunna beskära bilderna, liksom att rätta till dem om de har blivit lite sneda.

magnetism