Posted in Att fotografera hästar

Photoshop, ett användbart verktyg inom fotografi och design

Photoshop, ett användbart verktyg inom fotografi och design Posted on 6th juli 2019

Adobe Photoshop är ett bildbehandlings program skapat utav programvarugiganten Adobe. Photoshop används över hela världen och har kommit att bli ett väldigt viktigt verktyg inom de flesta branscherna och industrierna idag. Marknadsföring och reklamer är väldigt beroende av detta program och programmets designers då de flesta billboards, planscher och andra designer är skapade eller redigerade i programmet Photoshop. Photoshop finns tillgängligt för privatpersoner såväl som studenter, lärare och självklart för företag. Programmet har under tidigare år funnits tillgängligt att köpa som programvara men detta har nu förändrats av utvecklaren Adobe. Idag kan produkten endast skaffas genom att betala en viss summa varje månad i minst ett år. Summan som kunden betalar beror på vilket paket han eller hon väljer att skriva upp sig på och kan variera från 100 kr upp till 500 kr per månad.

Photoshop utvecklades under sent 80-tal av två amerikaner som senare kom att sälja denna produkt till den nuvarande ägaren och programvarutvecklaren Adobe Systems. De två amerikanerna som utvecklade detta program tillsammans var bröder. När den ene av dem hade utvecklat ett program att redigera fotografier på sin dator föreslog hans bror att de borde utveckla detta enkla program till ett fullt ut redigeringsprogram utav bilder och design. Programmet kom att kallas Display och ImagePro innan dess namn ändrades till dagens namn, Photoshop. Den ene brodern, John, tog programmet och gav sig iväg mot Silicon Valley för att presentera produkten inför de stora techgiganterna. Snabbt efter hans ankomst till södra Kalifornien fick programmet stor uppmärksamhet och Adobe var först med att köpa produkten som licenserades och släpptes under 1988 för första gången. Två år senare var den första uppdateringen släppt som version 1.0, och denna version var endast tillgänglig för Macintosh-användare.

Idag står Photoshop som det absolut främsta fotografi- och redigeringsprogrammet. De mest använda verktyg inom Photoshop är ”pen”, ”clone stamp”, ”shape”, och ”selection”. Penverktyget är den absolut mest använda och kanske viktigaste verktyget för den designer som jobbar med Photoshop. Detta verktyg tillåter användaren att skapa detaljerade vägar för att göra det möjligt att redigera, klippa ut, och färga områden. Detta används til exempel när man vill klippa ut en person ur en bild, det kan endast göras bra med hjälp av detta verktyg. Verktyget fungerar också väl för att designa diverse banners, vilket är vanligt när det är dags för baby shower När någon väl blivit utklippt ur bilden blir det ett hål i bilden där denna person var. Då används ett annat nyttigt och välanvänt verktyg, clone stamp. Clone stamp används för att fylla ytor som är tomma. Clone stamp tar ytor som redan existerar och fyller det tomma området med samma del av bilden som markerats. Detta kan också fungera om man behöver redigera bort finnar och liknande i en persons ansikte.

magnetism