Posted in Att fotografera hästar

Saker att tänka på

Saker att tänka på Posted on 17th oktober 2018

När det gäller fotografering av hästar finns det en hel del saker som är bra att tänka på oavsett om man fotar en dag i stallet, eller på en stor tävling. För det första måste man se till att inte kapa av hästens delar. Man kan ta fina bilder på en häst där inte hela kroppen är med men man bör aldrig bara kapa av hästens hovar eller ben. Om man behöver beskära bilden görs det ungefär en decimeter under magen på hästen. Om inte det går bör man lämna hela hästens ben.

För det andra bör man alltid tänka på bakgrunden. Man bör undvika en bakgrund full av bilar, aktivitet, staket med mera. Det är bättre att bakgrunden består av natur, skog, eller kanske en husvägg. Som tittare ska man inte lockas att ägna mer tid åt bakgrunden än åt hästen.

Att fota en häst i rörelse

När man ska fota en häst som rör på sig är det allra bäst att ha en kort slutartid. Det är bättre att ha en kort slutartid och sedan anpassa bländaren och ISO. Om slutartiden är för lång kommer hästen att bli oskarp och suddig. När man ska ta bilder på en häst som rör sig är det också viktigt att tänka på att hästen ska se glad ut. Öronen ska peka framåt eftersom det får hästen att verka uppmärksam. Om öronen är riktade bakåt eller åt olika håll kan hästen se arg eller ouppmärksam ut.

Vinklarna kan göra mycket

En häst är en smidig varelse, men stor! Det gör att man som fotograf lätt kan råka ta en bild som får hästen att se oproportionerlig ut. Man bör undvika att fotografera hästen snett uppifrån, bakifrån eller rakt framifrån. Om hästen fotograferas från fel vinkel kan det lätt se ut som att den har en enorm bakdel, eller jättelitet huvud, eller tvärtom. Man kan också råka ut för att huvudet blir alldeles för stort gentemot halsen.

Bra bilder säljer bättre

Om man som fotograf lägger lite extra tid och energi på att få fram bra och unika bilder kan man ofta sälja dem betydligt lättare än om man bara tar bilder som liknar alla andra fotografers. En hästägare söker bilder som visar personligheten hos den aktuella hästen.

magnetism