Posted in Utrustning för fotografen

Väska, blixtar, programvara med mera

Väska, blixtar, programvara med mera Posted on 26th juli 2019

I varje fotografs utrustning ingår en kameraväska av någon sort. Många fotografer har flera olika väskor beroende på vad de ska fotografera. När man ska köpa en fotoväska är det viktigt att tänka på vad man vill ha med sig. En mindre väska fungerar ofta utmärkt på en dagsutflykt med familjen då man kanske bara har med sig ett kamerahus och ett standardobjektiv. Om man däremot vill kunna filma, kanske få med nyheter, och ha med sig mikrofoner, flera objektiv, blixtar och annat kommer det att krävas en betydligt större väska. Det finns både ryggsäckar, axelremsväskor, bagar och rullväskor att förvara kameran i, och oavsett hur mycket man ska ha med sig finns det en väska som passar.

Blixtar

Det finns flera olika blixtar att välja mellan när man ska fotografera. Många fotografer som inte är så erfarna använder endast kamerans inbyggda blixt när de fotograferar. Denna kan inte ställas in och lyser ofta direkt på motivet som man ska ta bilden på. Detta ger ofta fula skuggor och röda ögon. Så kallade externa blixtar kan man själv ställa in styrkan på och dessutom kan man vinkla dem åt olika håll. Dessa blixtar kan dessutom användas fristående, de behöver alltså inte sitta på kameran.

Programvara

Som fotograf går det ofta åt en del program. Om man ska redigera bilder krävs ett program till det, och om man dessutom vill filma krävs det andra program för detta. Det finns både betalprogram och gratisprogram att välja mellan.

Fjärrkontroller

Om man vill kunna ta bilder på avstånd eller styra sina fristående blixtar krävs det ofta att man har någon typ av fjärrkontroll som passar till kameran. Dessa finns i flera olika modeller och prisklasser. Fjärrkontrollen kan också vara mycket effektiv om man till exempel monterar kameran på stativ och ska ta bilder med lång slutartid. Genom att använda fjärrkontrollen slipper man vidröra kameran.

magnetism